1-Quiz του μήνα (Φεβρουάριος 2018) απάντηση

Αναρτήθηκε 26/02/2018

Εισαγωγή:

Γυναίκα 66 ετών με άλγος αριστερού γόνατος και κλινική υποψία ρήξης του έσω μηνίσκου. Στα πλαίσια της ακτινολογικής προσέγγισης ελήφθησαν απλές ακτινογραφίες κατά μέτωπο και πλαγία. Ποιά είναι τα ευρήματα των απλών ακτινογραφιών και ποια υποψία τίθεται;

Ευρήματα: Στην υπαρθική  περιοχή του έξω μηριαίου κονδύλου απεικονίζεται οστεοσκληρυντική αλλοίωση με σαφή όρια (γαλάζια βέλη). Άθικτος ο υπερκείμενος οστικός φλοιός. Εικόνα συμβατή με οστική νησίδα. Σημειώνεται μικρό οστεόφυτο στο μεσοκονδύλιο έπαρμα (πράσινο βέλος). Δεν απεικονίζεται διακοπή της συνέχειας του οστικού φλοιού, ούτε σημειώνεται υπαρθρική σκλήρυνση δηλωτική κατάγματος. Το έξω μεσάρθιο διάστημα της μηροκνημιαίας άρθρωσης παρουσιάζει διάσταση σε σχέση με το έσω (κίτρινο διπλό βέλος). Το τελευταίο εύρημα πιθανολογεί ύπαρξη μορφώματος το οποίο παρεμβάλεται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και προκαλεί τη διάσταση. Ο μηνίσκος μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη διάσταση του μεσαρθρίου διαστήματος αν είναι δισκοειδής.

Υποψία: Πιθανός δισκοειδής μηνίσκος.

MRI δεξιού γόνατος: Συνεχείς PDW οβελιαίες τομές από έξω(Α) προς τα έσω(Ε) και στεφανιαία PDW/FS(Z). Ο έξω μηνίσκος απεικονίζεται σε 4 συνεχείς οβελιαίες τομές των 3 mm και στην στεφανιαία εικόνα φαίνεταi ότι καταλαμβάνει όλο τον χώρο στο έξω μεσάρθριο διάστημα. Είναι δισκοειδής, επιβεβαιώνοντας την ακτινολογική υποψία. Ο δισκοειδής μηνίσκος έχει αυξημένο σήμα εντός του χωρίς όμως ρήξη. Σημειώνεται ρήξη του έσω μηνίσκου (κίτρινο βέλος), η οποία επιβεβαιώνει την κλινική υποψία. Η εστία στην υπαρθρική περιοχή του έξω μηριαίου κονδύλου είναι συμβατή με οστική νησίδα (πράσινο βέλος).

Περαιτέρω μελέτη

1 / Donald Resnick. Arhtrography, tenography, and bursography In Bone and joint imaging, page 126, Resnick Ed, WB Saunders, Philadelphia 1996, 2nd edition.

2/ Μαντζικόπουλος Γ, Σταϊκίδου Ι, Πίκουλας Κ. Κακώσεις των μηνίσκων Εις Απεικόνιση αθλητικών κακώσεων, σελ 112, Απόστολος Καραντάνας Εκδ, Κωνσταντάρας, Αθήνα 2010.

 



Επιστροφή