Μαγνητική Τομογραφία

Αναρτήθηκε 24/02/2020

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξέταση που γίνεται σε ειδικό μηχάνημα που λέγεται Μαγνητικός Τομογράφος (βλέπε παρακείμενη φωτογραφία).

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει στο ακτινολογικό εργαστήριο για εξέταση μαγνητικής τομογραφίας αν έχετε πόνο στο πόδι ή στο χέρι ή γενικότερα μυοσκελετικό πόνο. Εκτός από τον πόνο η μαγνητική τομογραφία γίνεται επίσης για να διερευνηθούν όγκοι και διογκώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ακόμη και αν δεν πονούν. Με την μαγνητική τομογραφία διερευνώνται επίσης φλεγμονές των αρθρώσεων ή των μαλακών ιστών.

Πριν εισέλθετε στο χώρο του Μαγνητικού Τομογράφου θα χρειαστεί να αφαιρέσετε από επάνω σας μεταλλικά αντικείμενα (όπως κλειδιά, κέρματα, κλπ) και πιστωτικές κάρτες. Κατόπιν θα ξαπλώσετε στο τραπέζι του μηχανήματος στην θέση που απαιτείται ανάλογα με το μέρος του σώματος που θα εξετασθεί. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης χρειάζεται να μείνετε ακίνητος(-η). Η εξέταση διαρκεί 20-30 λεπτά της ώρας ανάλογα με το είδος της εξέτασης. Είναι πιθανό να σας χορηγηθεί ενδοφλέβιο σκιαγραφικό αν τούτο κριθεί αναγκαίο. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα επιμηκυνθεί για λίγα ακόμη λεπτά ο χρόνος της εξέτασης.

Δεν μπορείτε να εξετασθείτε στον Μαγνητικό Τομογράφο αν έχετε: μεταλλική καρδιακή βαλβίδα ή κοχλιακά εμφυτεύματα (μετά από επέμβαση στο αυτί σας), ή μεταλλικά θραύσματα στα μάτια από τραυματισμό (πρόσφατο ή παλαιό).

Αν παραμένουν απορίες μετά από αυτή τη μικρή εισήγηση τότε σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με τον ακτινολόγο, ο οποίος θα σας λύσει όλες τις απορίες.


Επιστροφή